Judith Kayser

In een voormalig dokterspraktijk in het dorp Tuinwijk, hartje Amsterdam, is mijn keramiekatelier gevestigd. Het is een groene plek aan het spoor waar rust en ruimte is om te creëren en experimenteren.

Grensvlakken

Al mijn hele leven heb ik een ambivalente verhouding met vrijheid en grenzen. Ik laat me niet graag de les lezen over wat ik wel of niet zou mogen of kunnen. En als kunstenaar gebruik ik het gegeven van grenzen om er overheen te kunnen stappen en de vrijheid te ervaren. Zo verken ik grenzen van materiaal en techniek en daardoor ook van de ‘draagbaarheid’ van mijn werk.

Als keramist ervaar ik in het werken met klei een grote vrijheid om met die grenzen te spelen en te experimenteren. De vrijheid van het directe contact met het materiaal waardoor mijn handen mijn eigen instrument kunnen zijn. Maar ook de vrijheid om onderzoekenderwijs met de grenzen van materialen en technieken te spelen.

Door deze manier van werken speelt serendipiteit een grote rol in mijn werk: ook klei en glazuur laten zich slechts tot op zekere hoogte de les lezen. Dit leidt vaak tot onverwachte uitkomsten. Door zo de eigenzinnigheid van het materiaal te omarmen ontstaat werk met een ontregelend effect, werk dat verrast, op het verkeerde been zet, dwingt tot anders kijken. 

 

Verrassend draagbaar.

Mijn collecties sieraden zijn daarmee enerzijds ‘verassend draagbaar’ en anderzijds ‘grenzeloos’ in de zin van niet alleen voor nek, pols of vinger maar evengoed voor muur of boom.

Oorsprong

Ik was als jong kind al bezig met klei en mijn fascinatie voor dit intuitieve materiaal is nooit ver weg geweest. Mijn studie ben ik gestart aan de designacademie, en ik heb me daarna verder ontwikkeld als organisatiepsycholoog. Naast mijn werk als organisatie-adviseur is keramiek altijd aanwezig geweest in mijn leven en heb ik me middels cursussen, workshops en samenwerking met keramisten verder ontwikkeld. Sinds onze verhuizing naar de dokterswoning in Tuinwijk heb ik de mogelijkheid van atelier aan huis gerealiseerd. Hierdoor is ruimte ontstaan om mijn ‘keramische praktijk’ verder te ontwikkelen.

1975