Ik maakte kettingen voor de platanen van het van de Helstplein, als een sieraad voor deze prachtige bomen. Het zijn grote kralenkettingen met een medaillon van porselein (ø ca 45 cm) met op elke medaillon een afbeelding van een schilderij van Van der Helst.  Van der Helst, (1613-1670), was een toonaangevende portretschilder van de Nederlandse elite in de 17e eeuw. Door het gebruik van de zijn portretten verbind ik de gebruikers van het plein met Van der Helst.

Als keramist maak ik sieraden van porselein en steengoed klei. Lichte en fragiele werken van porselein die door mannen en vrouwen gedragen kunnen worden, maar ook stoere kettingen voor muren en bomen. Werk met een ontregelend effect, werk dat verrast, op het verkeerde been zet en dwingt tot anders kijken.

Mijn boomkettingen zijn in alle aspecten buiten proportie, ze zetten de wereld op z’n kop. Bomen die het waard zijn om met sieraden behangen te worden. De grens tussen boom en mens vervaagt. De bomen zijn de heersers en beschermers op het plein. https://vanderhelstplein.nl

Ook zijn tijdens de tentoonstelling in de Oranjekerk 2 kleurige kettingen te bezichtigen geïnspireerd op Van der Helst.


Foto’s Rob Godfried